Wildernis onder Water

Uitzendingen

De televisie serie Wildernis onder Water geeft een uniek inkijkje in de Nederlandse natuur onder de waterspiegel. Gaandeweg de afleveringen duiken we onder en gaan we mee met de mensen die alles weten over de waternatuur, waaronder bekende onderwaterfilmers, fotografen, natuurliefhebbers en enthousiastelingen. We volgen hun acties en ontdekkingen en maken van dichtbij kennis met een tot nu toe onbekende wereld. In de afleveringen bezoeken we de mooiste waternatuurgebieden van Nederland, maar ook grote havens en vaarwegen, of de natuur dichtbij, zoals polderslootjes of de vijvers in de stad.

Commentaarstem van de serie is Peter Drost.
Fotografie op de set: Niels Roza

Voor het maken van het filmproject Wildernis onder Water hebben gewerkt met een team van bijzondere mensen: hele goede camera- en geluidsmensen, super regisseurs en vormgevers. We zijn alweer hard bezig met een mooie nieuwe serie, voor de eerste serie kijk hieronder:

AFLEVERINGEN serie 1 2017:

Voor uitzendinggemist van aflevering 6 klik op: ‘Natuur met mensenhanden gemaakt

‘Natuur met mensenhanden gemaakt’
De mens heeft een groot stempel gedrukt op het landschap van Nederland. Bijna alle natuur hier is ooit door mensenhanden gemaakt, meestal met een economisch doel. Nu zijn dezelfde plekken opnieuw aangepakt door de mens, dit keer met de natuur als doel. De uitkomt is vaak verrassend. Het heldere water in de Leuvenumse Beek was ooit bedoeld voor de textielindustrie op de Veluwe, maar maakt nu deel uit van een wereldberoemd natuuronderzoek. En waar het water in de Haagse Beek ooit werd gedronken door de graven van Holland is nu het tehuis van de kleine modderkruiper en een grote snoek. Deze laatste zwemt pal onder het torentje van de minister President

Voor uitzendinggemist van aflevering 5 klik op: ‘Een duik in de veenplassen

‘Een duik in de veenplassen’
In de Randstad liggen uitgestrekte veenplassen waar mensen al sinds de vorige eeuw genieten van het water. Maar de plassen liggen in het dichtstbevolkte deel van Nederland en zijn in het verleden sterk vervuild. En nu zijn we nog altijd aan het opruimen. In de Reeuwijkse Plassen zijn de beheerders de strijd aan gegaan met vervuilende fosfaten en tot ieders vreugde is er sinds kort een verbetering te zien. Het water is alweer twee keer zo helder en het leven onder water keert langzaam terug. In Nieuwkoop is men al verder. De bekendste onderwaterfotograaf van Nederland Willem Kolvoort, maakt hier nooit eerder vertoonde beelden van ons veenlandschap, onder de waterspiegel.

Voor uitzendinggemist van aflevering 4 klik op:  ‘De terugkeer van de beek’ 

‘De terugkeer van de beek’
In Nederland zijn we vergeten wat een natuurlijk riviertje, of een beekje eigenlijk is. Daarom neemt Henny Brinkhof ons team mee naar de stuwwal bij Nijmegen. Hier ontspringen glasheldere beken uit diep in de grond. In het kerkdorpje Groesbeek lag ook zo’n mooi watertje. Maar met de vooruitgang in de jaren zeventig vond men de aanleg van wegen belangrijker. Sindsdien stroomde het glasheldere water regelrecht het riool is. Totdat waterschap, gemeente en bewoners de handen ineen sloegen en de beek nu weer het licht mag zien. Verderop in Twente zijn de Dinkel en de Overijsselse Vecht hersteld. Dat levert spectaculaire beelden op van het landschap boven, maar vooral onder de waterspiegel. Fotograaf Christophe Brochard gaat op onderzoek en vindt er de meest bijzondere libellensoorten van Nederland.

Voor uitzendinggemist van aflevering 3 klik op: ‘De monding van de grote rivieren‘.

‘De monding van de grote rivieren’
De natuur houdt van geleidelijke overgangen tussen land en water, zout en zoet water, zee en rivieren. Van zeldzame vogels tot kleine kreeftjes en insecten, het is de natuur die hoort bij de zeemonding van grote rivieren, zoals vroeger de Zuiderzee en nu de Maas en de Rijn in Rotterdam. Kenmerkend voor dit soort gebieden is ook de aanwezigheid van getijden en zandplaten waar dieren voedsel kunnen vinden. Maar de oevers van de Maas zijn vooral bestemd voor het aanleggen van schepen en de Afsluitdijk heeft een eind gemaakt aan de natuur die de Zuiderzee ooit rijk was. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Want in de havens van Rotterdam mag weer bijzondere riviernatuur terugkomen en om de oude Zuiderzeekusten te beschermen wordt nu een berg zand gestort. Zelfs de vissen kunnen binnenkort weer door de Afsluitdijk: met de splinternieuwe vismigratierivier.

Voor uitzendinggemist van aflevering 2 klik op: Een spectaculaire reis

‘Een spectaculaire reis’
Boven water zie je er helemaal niets van. Maar zodra de lente begint gaan de vissen massaal op weg naar andere gebieden om zich voort te planten of op te groeien. Die trektocht hebben ze nodig om te overleven. Zo verschijnen voor de kust van Nederland elk jaar miljoenen glasaaltjes. Deze jonge palingen komen na een spectaculaire reis van meer dan 5000 kilometer aan vanuit de Sargassozee bij Mexico. Maar op de route naar binnen liggen talloze sluizen en nog eens honderden ondoordringbare gemalen, met dramatische gevolgen voor de visstand. In heel Nederland zijn er nu projecten gestart om de vissen te helpen. Zo zijn vrijwilligers Ton en Rudi betrokken bij acties om ze de polders van Midden-Delfland in te helpen. In Friesland voorzien ze honderden gemalen van speciale visvriendelijke pompen.

Voor uitzendinggemist van aflevering 1 klik op: Overleven onder het ijs

“Overleven onder het ijs’
Het leven onder de waterspiegel is onzichtbaar en daarom weten we weinig van wat zich daar afspeelt. Zo lijkt er in de winter niets te gebeuren en zijn er alleen maar dode planten te vinden op de bodem. Maar in werkelijkheid is er van alles aan de hand. Want zodra de koude maanden in zicht zijn, komt de waternatuur massaal in actie. Waterplanten ontwikkelen slimme tactieken om de kou te overleven, sommige insecten maken zelfs ‘anti-vries’ aan tegen de vorst en om de koude maanden voor te zijn verlaat de paling zo snel mogelijk ons land. Maar één dier voelt zich heel goed thuis in de winter, de kwabaal, een zeldzame zoetwaterkabeljauw die zich voortplant onder het ijs. Duikers Matthijs de Vos en Arthur de Bruin gaan op zoek.

 

Voor meer informatie over Wildernis onder Water, neem contact op met Kunst & Wunderkammer op 035-6770130 (Leontine van de Stadt, leontine@wunderkammer.nl)