Wildernis onder Water

Waternatuur

De mooiste watergebieden van Nederland

Er zijn veel natuurgebieden waar je inmiddels heel schoon water aantreft. Op een aantal plekken kan je de bodem zien, met waterplanten en misschien zelfs wat vissen. In gebieden als de Alde Feanen in Friesland wordt gebaggerd om de vervuilingen van vroeger weg te krijgen. En zo is er in heel Nederland van alles gaande om de waterkwaliteit te verbeteren. Overigens betekent troebel water niet altijd dat het water vervuild is, het is dan gewoon water op z’n Nederlands.

Een pleidooi voor de waternatuur

Josette van Wersch - Waterschap Limburg

De Vliekerwaterlossing is een mooie natuurbeek bij Meerssen. Maar hoe lieflijk ook, bij hoog water verandert de beek in een kolkende stroom.

Wethouder Carlo Vankan - Gemeente Valkenburg

Door Valkenburg loopt de Geul, een van de mooiste beken van Nederland. Maar door stuwen konden vissen de Geul niet meer bereiken.

Wethouder G.J. Krabbendam - Gemeente Maastricht

Maastricht beschermt haar inwoners tegen hoog water in de toekomst, met behoud van de mooie historische aanblik van de kades.

Ingrid Lambregts - Gemeente Doetinchem

Jac P Thijsse roemde Doetinchem al om de mooie Oude Ijssel. En ook nu nog is de rivier beeldbepalend.

Het Koningsdiep in Friesland

We vroegen bestuurders om een pleidooi te houden voor de waternatuur. Marian Jager-Wölgens en Egbert Berents Wetterskip Fryslân.

De beek terug in Groesbeek

Bewoners, waterschap en gemeente zorgden ervoor dat de eeuwenoude beek weer terugkwam in Groesbeek. De wethouder vertelt.

Midden-Delfland

Midden Delfland heeft een typisch Hollandse aanblik. Hier zijn oevers natuurlijker gemaakt en passages voor vissen aangelegd, oa over de A4.

Gedeputeerde Kramer Provincie Friesland

"Zonder water hebben we geen natuur in Friesland' vat Gedeputeerde Johannes Kramer zijn pleidooi voor de waternatuur samen.

Een pleidooi van de Burgermeester

Burgermeester Arnoud van Rodenburg en melkveehouder Arnold van Adrichem houden een pleidooi voor natuur en duurzaamheid.

Waternatuurgebieden vind je in heel Nederland

In Rottige Meente mag het riet blijven staan

In de winter overleeft riet via de oude stengels boven water. Marianne vindt het jammer als het gemaaid wordt in de winter. (fragm WoW_1)

De natuurlijke oevers van Midden-Delfland

Sportvissers Rudi en Ton verzamelen beelden onder water. In Midden-Delfland gaan ze op zoek, maar vinden ze ook wat? (fragm WoW_1)

Helder water in de Nieuwkoopse Plassen

In de oude veenafgravingen van Nieuwkoop mag de natuur weer groeien. Fotograaf Willem Kolvoort gaan kijken. (fragm WoW_1)

Dieren komen terug als het water herstelt

Libellen door bomen in het water

Christophe Brochard laat zien wat het oplevert als er bomen in het water gelegd worden (fragm WoW_1)

Wilde dieren bij de Leuvenumse Beek

De Veluwe is te droog. Daarom worden de beken hersteld. Naast het water keert ook de natuur terug.

Een meerval in de Westeinder Plassen

Beroepsvisser Theo Rekelhof werkt mee aan een onderzoek om de Meerval te behouden in de Westeinder plassen. Een oervis die er nu nog leeft.