Wildernis onder Water

Waternatuur

De mooiste watergebieden van Nederland

Er zijn veel natuurgebieden waar je inmiddels heel schoon water aantreft. Op een aantal plekken kan je de bodem zien, met waterplanten en misschien zelfs wat vissen. Overigens betekent troebel water niet altijd dat het water vervuild is, het is dan gewoon water op z’n Nederlands. In gebieden als de Alde Feanen in Friesland wordt gebaggerd om de vervuilingen van vroeger weg te krijgen. En zo is er nog veel meer.

Wilde dieren bij de Leuvenumse Beek

De natuur op de Veluwe heeft een probleem, want het is er veel te droog. Daarom worden nu de beken hersteld, zodat ze breder kunnen stromen.

Een meerval in de Westeinder Plassen

In de Westeinder Plassen leeft een bijzondere vis. Het is de meerval, die wel twee meter lang kan worden hij stamt nog uit de prehistorie.

Vinkeveense Plassen onder het ijs

Niet vaak zie je zulk helder water als in de Vinkeveense Plassen, dat is heel speciaal. Echt wonderlijk is het als er ook nog ijs ligt.

Een pleidooi voor de waternatuur

Het Koningsdiep in Friesland

We vroegen bestuurders om een pleidooi te houden voor de waternatuur, de eersten Marian Jager-Wölgens en Egbert Berents, Wetterskip Fryslân.

De beek terug in Groesbeek

Bewoners, waterschap en gemeente zorgden ervoor dat de eeuwenoude beek weer terugkwam in Groesbeek. De wethouder vertelt.

Midden-Delfland

Midden Delfland heeft een typisch Hollandse aanblik. Hier zijn oevers natuurlijker gemaakt en passages voor vissen aangelegd, oa over de A4.

Gedeputeerde Kramer Provincie Friesland

"Zonder water hebben we geen natuur in Friesland' vat Gedeputeerde Johannes Kramer zijn pleidooi voor de waternatuur samen.

Een pleidooi van de Burgermeester

Burgermeester Arnoud van Rodenburg en melkveehouder Arnold van Adrichem houden een pleidooi voor natuur en duurzaamheid.

Een pleidooi van beroepsvisser Gerard Manshanden

Bij de Nederlandse kust komen elk jaar duizenden glasaaltjes aan. Er is al veel gedaan, om ze binnen te laten maar we zijn er nog niet.